πατάτε ;

- Πατάτε; 
- Πατάται ! 

Επιστημονική ονομασία: στρύχνον το κανδυλόρριζον  τουτέστιν λατινιστί solanum tuberosum
Ξέρω, ξέρω...
... ανθίσαν οι μελιτζανιές,
ανθίσαν κι οι πατάτες,
ανθίσαν και τ' αρχ.... μου
και με χτυπούν τσι πάντες (τετράστιχο στρατολογικό).


Μαζί με τα κομιντόρα ήρθανε από το Νέο Κόσμο κι οι πατάτες. 
Στην αλλαγή του 19ου αι. εμφανίζεται η πατάτα να καλλιεργείται στην Κέρκυρα. 
4 εβδομάδες μετά τη φύτευση

Το 1812 μεταφέρεται φορτίο με πατάτες από την Τουλόν της Γαλλίας, προκειμένου να γίνει φύτευσή τους στην Κέρκυρα, ενώ λίγα χρόνια αργότερα (1817) ο Σπυρίδων Παραμυθιώτης εκδίδει φυλλάδιο με τίτλο "Καλλιέργεια των γεωμήλων".  
Η ιστορία της στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με τον πρώτο Κυβερνήτη, τον Κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια. Η ιστορία γνωστή.
Το 1827 επανακυκλοφορεί το φυλλάδιο του Σ. Παραμυθιώτη, προκειμένου η καλλιέργειά της να γενικευθεί στην Ελλάδα. 
Ομολογώ πως απ' όταν θυμάμαι τον εαυτό μου θυμάμαι και τσι πατάτες τσι τηγανιτές. 
Η τσαμένη η νόνα μου για να μας ευχαριστήσει μας έκανε πατάτες τηγανιτές κι αυγά μελάτα. 
Καλοκαιρινό φαγητό, μεσημεριανό αλλά και βραδυνό και συνοδεία καλή παρέα. Η κουζίνα ντουμάνιαζε απ' την καμπούλα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε ευπρόσδεκτο. Ξέχασα μόνο να σημειώσω ότι οι πατάτες ήταν από την παραγωγή της, ενώ τα αυγά από κάτι αλανιάρες κότες, που εγκαταβιούσαν στο χτήμα κατά καιρούς. 
6 εβδομάδες μετά τη φύτευση 
Η νοστιμιά τους ήταν ο κόπος τση νόνας, πού 'σκαβε με το τσαπί όλο το μέρος που έβανε τσι πατάτες, κι έκανε τσι ρίβες και τσί 'βανε τσου λάκους και κάθε απόγιομα πήγαινε στο πηγάδι και με το σίσκλο ανέβαζε το νερό και τό βανε τσι λάτες, κι από κεί τό 'ριχνε στ' αυλάκια, για να ποτιστούνε οι πατάτες, κι όταν ήτανε η ώρα τους, τσί ' βγανε και τσι βανε προσεχτικά στο δωμάτιο, πάνω τσι τάβλες, που από τα υγρά είχανε κάτι φόλες, να μην πω σαν τι. 
8 εβδομάδες μετά τη φύτευση
Με τσι πατάτες εχόρτασε την οικογένειά της σε δύσκολες εποχές, στον πόλεμο. Πουλούσε τσι μεγάλες και τσι μικρές, τσί δινε στο γιο της να τσι φάει 'με τα πουκαμισάκια', δηλαδή με το φλούδι, γιατί εκείνες τσι εποχές ούτε κι αυτές δεν ήτανε για πέταμα. Απ' αυτό το φυτό εξακολουθούσε να φυτεύει και σε εποχές 'παχιών αγελάδων', τη δεκαετία του '80 και του '90. 
Τώρα που είπα ν' ασχοληθώ με τσι ντόπιες ποικιλίες, αναζήτησα πατάτα σε φυτό, κι ανακάλυψα πως πέθανε η νόνα, πάνε κι οι πατάτες οι ντόπιες, γιατί φαίνεται πως ήταν η τελευταία που τσι καλλιεργούσε. Κι έτσι, αισθάνθηκα ντροπή, γιατί δεν μπόρεσα να καταλάβω έγκαιρα τον πλούτο, που βρισκότανε δίπλα μου και που πλέον κατέφυγα στην 'πεπατημένη' εύκολη οδό. 

άνθος πατάτας Σπούντα από την ολλανδία
άνθος πατάτας 'κόκκινης' από το Βέλγιο